Izglasan Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

Nakon više mjesečne borbe, izglasan Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.
Hrvatski sabor izglasao Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. 127 saborskih zastupnika glasalo je za Zakon, dok je troje zastupnika bilo suzdržano. Čime je praktički postignut konsenzus političkih straka o ovoj problematici.

Zakonom su stručni studiji postavljeni na istu razinu, ali različite podrazine s kolegama sveučilišnih studija i to na sljedeći način:

Izglasan Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

  • Razina 6. st. – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija
  • Razina 6. sv. – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih sveučilišnih studija
  • Razina 7.1. st. – kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija
  • Razina 7.1. sv. – kvalifikacije stečene završetkom sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija

Inicijativa će nakon izglasavanja ovog Zakona, nastaviti borbu za izmjenu Zakona o akademskim nazivima.

Više mjesečna borba za novi Zakon

„S ponosom objavljujem da je naš problem riješen prije nekoliko minuta“ izjavila je Dijana Radovniković. Svega nekoliko minuta nakon što je Zakon u Saboru izglasan. 

„Naime, Sabor RH je skoro pa jednoglasno (samo 3 suzdržana glasa) izglasao novi Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru radi čega nema više čekanja, straha, neizvjesnosti. Danas je konačno zaista gotovo.“

Dijana nije krila svoju sreću radi izglasavanja Zakona te je dodala: „Hvala svima koji ste bili uz nas sve ove mjesece, koji ste se borili i koji ste svojim brojem osigurali da se naš glas čuje. Hvala svim osobama iz javnog života koji su često i bili naš glas, Darko Klasić, Marijana Puljak, Sabina Glasovac, Sanja Barić i Božo Petrov.“.

Dijana nije propustila zahvaliti ni ostalim kolegama iz Inicijative: „I na kraju, veliko hvala svima iz administracijskog tima, bez kojih ovo apsolutno ne bi bilo moguće: Domagoj Latinac, Jelena Liović i Miroslav Vranić.“

Zaključno je istaknula i da je nakon proslave izglasavanja zakona Inicijativa kreće u nove pobjede u borbi za promjene akademskih naziva.


Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn i na našem YouTube kanalu i Novosti na ovoj stranici.

Sve linkove na jednom popisu imate na Linktr.ee/300je300.

Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru Stop diskriminaciji stručnih studija

STOP DISKRIMINACIJI STRUČNIH STUDIJA