Podrška pripravnicima zdravstva u neizvjesnosti

Zdravstveni djelatnici u Republici Hrvatskoj, osim neadekvatnih prihoda i teških uvjeta rada, obvezni su, nakon završetka školovanja, odraditi pripravnički staž u trajanju od godine dana. Za vrijeme stažiranja primaju tek 85% osnovice plaće. Zdravstveni pripravnici nalaze se u teškom položaju i neizvjesnosti radi premalih kvota. Neki od njih su prisiljeni godinama čekati na odrađivanje pripravništva. Otežavajuća činjenica je da moraju biti u statusu nezaposlene osobe kako bi mogli odraditi pripravnički staž. EU bezuspješno godinama vrši pritisak na hrvatske institucije kako bi se obveza pripravništva ukinula. Nakon godina školovanja te uspješno završenog obrazovanja, koje su njihovi roditelji, a nerijetko i oni sami financirali. Inicijativa “300=300” pruža punu podršku kolegama u vidu što skorijeg i povoljnijeg rješenja ove nezahvalne situacije, a pismo inicijative “Pripravnici u neizvjesnosti” prenosimo u cijelosti.

pripravnici zdravstva u neizvjesnosti

Put do licence za samostalni rad

Zdravstveni radnici prvostupnici i magistri (fizioterapije, radne terapije, radiološke tehnologije, sanitarnog inženjerstva, medicinsko laboratorijske dijagnostike, primaljstva) te srednjoškolska zanimanja zdravstvenog usmjerenja (fizioterapeutski tehničari, sanitarni tehničari, zdravstveno-laboratorijski tehničari, dentalni tehničari, itd.)  dužni su odraditi pripravnički staž u trajanju od 12 mjeseci kako bi stekli uvjet za prijavu stručnog ispita i polaganja istog. Nakon što polože stručni ispit, dobiju odobrenje za samostalni rad i licencu što im omogućuje rad u zanimanju za koje smo se školovali. 

Za vrijeme čekanja pripravništva moraju biti prijavljeni na HZZ te ne smiju biti zaposleni ni van svoje struke iz razloga što prije objave natječaja moraju biti prijavljeni kao nezaposlene osobe. 

Kvote za pripravnike zdravstva

Ranijih godina uz mjeru aktivne politike zapošljavanja – pripravništvo postojala je i mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) koja je ukinuta u 2020. godini. Moramo napomenuti da su kvote za pripravništvo i inače bile jako male u odnosu na broj učenika i studenata koji završe neki od zdravstvenih smjerova. 

Tijekom ove godine mjera je bila obustavljena na nekoliko mjeseci zbog Covida-19. Nakon što je opet pokrenuta trebalo je još 2 mjeseca kako bi se odredile kvote za zdravstvena zanimanja. Omogućeno je samo 170 pripravničkih mjesta na razini cijele države za sva zanimanja zajedno. 

Pripravnici zdravstva u neizvjesnosti

Izazovi pojačane zdravstvene zaštite i skrbi koje je pred nas stavio Covid-19 trebali bi ukazati na važnost jakog zdravstvenog sustava. Nužnost ulaganja u zdravstvene radnike. Upravo ovo vrijeme savršen je podsjetnik na to koliko zdravstvenog kadra nedostaje. Velik je neodostatak djelatnika u bolnicama o čemu svakodnevno čitamo u novinama i slušamo na televiziji i radiju. I što je najvažnije, postoje tisuće spremnih, mladih, obrazovanih i ambicioznih ljudi koji čekaju svoju priliku sa željom za radom.

Svi su svjesni da se država nalazi u teškoj situaciji, ali zar je pravedno da se mlade zdravstvene radnike drži taocima sustava koji se mora promjeniti? Zar sav njihov trud, vrijeme, odricanje i novac koji su uložili u svoje obrazovanje ne vrijedi ništa? 

Pripravnički staž nije za sve obavezan

PRIPRAVNIČKI STAŽ UKINUT je za medicinske sestre, primalje, doktore medicine, stomatologe, farmaceute i biokemičare. 

U Hrvatskoj nedostaje tisuće medicinskih sestra, a neke od njih zapele su zajedno s nama budući da su završile svoje obrazovanje prije ukidanja obaveznog staža, te sada zajedno s nama u neizvjesnosti mjesecima čekaju pripravnički staž. 

Nove zdravstvene radnike zanima ukoliko država nije u mogućnosti omogućiti im pripravnički staž u razumnom roku, zašto se i njima ne ukine OBAVEZNI pripravnički staž? Zašto im se ne omogući izravno stjecanje licence i odobrenja za samostalni rad kao prethodno navedenim zanimanjima? Po čemu se njihove diplome razlikuju od ostalih pa moraju odraditi pripravništvo, a oni ne?

Mnogi od njih na svoju priliku čekaju po godinu, dvije, tri.

Dakle, AKO JE OBAVEZNO – ZAŠTO NIJE OMOGUĆENO?

Ako se ne može omogućiti, ZAŠTO SE NE UKINE OBAVEZA PRIPRAVNIŠTVA?

Preporuka EU za ukidanje staža

Europska komisija zatražila je ukidanje obaveznog pripravništva od države. Republika Hrvatska već godinama ništa ne poduzima po tom pitanju. Tu nam je činjenicu potvrdila predsjednica Komore Mirjana Grubišić, sljedećim komentarom za Net.hr:

“Mi se zalažemo da se ukine pripravništvo jer je nepotrebno i ne postoj u ni jednoj zemlji EU i svijeta. Europska komisija već dugi niz godina pritišće našu zemlju da se pripravništvo ukine, ali administracija Ministarstva zdravstva iz ne znam kojih razloga to blokira. Umjesto pripravništva treba se uvesti model rada pod nadzorom u prvoj godini rada”, kaže nam Grubišić. 

Cilj kojem teže pripravnici zdravstva

Stoga je glavni cilj njihove borbe upravo to – UKIDANJE OBAVEZNOG pripravništva. Za zdravstvene radnike koje bi uključilo učenike i studente koji su već završili obrazovanje kao i  sadašnje i buduće učenike i studente koji tek trebaju završiti.

Ministarstvo zdravstva oglušuje se na brojne upite zdravstvenih djelatnika zbog čega su se okupili oko Facebook grupe „Pripravnici u neizvjesnosti“. Grupa broji više od 1800 članova i svakim danom sve više raste.

Grupa je u sklopu svojih aktivnosti kontaktirala brojna nadležna ministarstva kao i  Hrvatski zavod za zapošljavanje, ali bez konkretnih odgovora.  


Ako ste pripravnici zdravstvene struke ili želite dati podršku učlanite se u Facebook grupu Pripravnici u neizvjesnosti.

Kontakt email je pripravnici.rh2020@gmail.com.


Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn i na našem YouTube kanalu i Novosti na ovoj stranici.

Sve linkove na jednom popisu imate na Linktr.ee/300je300.

Stop diskriminaciji stručnih studija

STOP DISKRIMINACIJI STRUČNIH STUDIJA