Radio Split – emisija U središtu dana

Radio Split (www.hrt.hr, radio.hrt.hr), u emisiji U središtu dana, 14.10.2020. gosti predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola (VViVŠ) Damir Jugo i članica Inicijative Dijana Radovniković na temu Odluke Ustavnog suda i Zakonu o HKO.

Poslušajte snimku emisije na našem YouTube kanalu

Damir Jugo predsjednik VViVŠ o HKO

Prije svega, Damir Jugo ističe problem s dijelom akademske zajednice, koja već u više navrata, pokreće postupke pred Ustavnim sudom. Odlukom Ustavnog suda, stručni studiji su privremeno izbrisani iz ranga hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Ističe kako Ustavni sud nije uvažio zahtjeve predlagatelja (četiri Pravna fakulteta u Hrvatskoj – Split, Rijeka, Osijek i Zagreb te Sveučilište u Zagrebu zastupano po rektoru Borasu) da se stručni studiji spuste na razinu niže.

predsjednik VViVŠ HKO
Radio Split, emisija U središtu dana

Damir Jugo također ističe i kako se studenti ne trebaju bojati situacije u kojoj ostaju bez kvalifikacije iz razloga što stručne studije, definira temeljni zakon, a to je Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju , a koji uopće nije doveden u pitanje pred Ustavnim sudom.

Damir Jugo svakako je smatrao važnim istaknuti ključno pitanje za sastavnice koje su pokrenule pustupak pred Ustavnim sudom. Navedene sastavnice također provode stručne studije te ga osobno zanima s kojom argumentacijom pristupaju svojim vlastitim studentima. Temeljna zadaća svake institucije jest voditi brigu o interesu svojih studenta. Zaključuje kako je, ovo što se događa u visokom obrazovanju u Republici Hrvatskoj, zapravo strašno loše.

Dijana Radovniković, u ime studentske Inicijative

Članica Inicijative 300 =300 podsjetila je kako prijedlog Zakona postoji i kako je isti napravljen za mandata bivše ministrice Divjak te kako isti nije poslan u proceduru. Još uvijek se ne zna hoće li novi Ministar prihvatiti takvo zakonsko rješenje ili izraditi neko novo.

Također, napominje kako nova Uprava Sveučilišnog odjela za stručne studije izražava potpunu potporu studentskoj Inicijativi. Zaključno ističe kako je od planiranih aktivnosti organizacija debate na Sveučilišnom odjelu za stručne studije te poziv premijeru Plenkoviću na razgovor o ovoj temi jer se rok koji je definirao Ustavni sud bliži.


Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn i na našem YouTube kanalu i Novosti na ovoj stranici.

Sve linkove na jednom popisu imate na Linktr.ee/300je300.

Stop diskriminaciji stručnih studija

STOP DISKRIMINACIJI STRUČNIH STUDIJA