Izglasan Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

Nakon više mjesečne borbe, izglasan Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.
Hrvatski sabor izglasao Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. 127 saborskih zastupnika glasalo je za Zakon, dok je troje zastupnika bilo suzdržano. Čime je praktički postignut konsenzus političkih straka o ovoj problematici.

Zakonom su stručni studiji postavljeni na istu razinu, ali različite podrazine s kolegama sveučilišnih studija i to na sljedeći način:

Izglasan Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

  • Razina 6. st. – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija
  • Razina 6. sv. – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih sveučilišnih studija
  • Razina 7.1. st. – kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija
  • Razina 7.1. sv. – kvalifikacije stečene završetkom sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija

Inicijativa će nakon izglasavanja ovog Zakona, nastaviti borbu za izmjenu Zakona o akademskim nazivima.

Više mjesečna borba za novi Zakon

„S ponosom objavljujem da je naš problem riješen prije nekoliko minuta“ izjavila je Dijana Radovniković. Svega nekoliko minuta nakon što je Zakon u Saboru izglasan. 

„Naime, Sabor RH je skoro pa jednoglasno (samo 3 suzdržana glasa) izglasao novi Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru radi čega nema više čekanja, straha, neizvjesnosti. Danas je konačno zaista gotovo.“

Dijana nije krila svoju sreću radi izglasavanja Zakona te je dodala: „Hvala svima koji ste bili uz nas sve ove mjesece, koji ste se borili i koji ste svojim brojem osigurali da se naš glas čuje. Hvala svim osobama iz javnog života koji su često i bili naš glas, Darko Klasić, Marijana Puljak, Sabina Glasovac, Sanja Barić i Božo Petrov.“.

Dijana nije propustila zahvaliti ni ostalim kolegama iz Inicijative: „I na kraju, veliko hvala svima iz administracijskog tima, bez kojih ovo apsolutno ne bi bilo moguće: Domagoj Latinac, Jelena Liović i Miroslav Vranić.“

Zaključno je istaknula i da je nakon proslave izglasavanja zakona Inicijativa kreće u nove pobjede u borbi za promjene akademskih naziva.


Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn i na našem YouTube kanalu i Novosti na ovoj stranici.

Sve linkove na jednom popisu imate na Linktr.ee/300je300.

Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru Stop diskriminaciji stručnih studija

STOP DISKRIMINACIJI STRUČNIH STUDIJA

Podrška pripravnicima zdravstva u neizvjesnosti

Zdravstveni djelatnici u Republici Hrvatskoj, osim neadekvatnih prihoda i teških uvjeta rada, obvezni su, nakon završetka školovanja, odraditi pripravnički staž u trajanju od godine dana. Za vrijeme stažiranja primaju tek 85% osnovice plaće. Zdravstveni pripravnici nalaze se u teškom položaju i neizvjesnosti radi premalih kvota. Neki od njih su prisiljeni godinama čekati na odrađivanje pripravništva. Otežavajuća činjenica je da moraju biti u statusu nezaposlene osobe kako bi mogli odraditi pripravnički staž. EU bezuspješno godinama vrši pritisak na hrvatske institucije kako bi se obveza pripravništva ukinula. Nakon godina školovanja te uspješno završenog obrazovanja, koje su njihovi roditelji, a nerijetko i oni sami financirali. Inicijativa “300=300” pruža punu podršku kolegama u vidu što skorijeg i povoljnijeg rješenja ove nezahvalne situacije, a pismo inicijative “Pripravnici u neizvjesnosti” prenosimo u cijelosti.

Nastavi čitati “Podrška pripravnicima zdravstva u neizvjesnosti”

Damir Jugo, predsjednik Vijeća veleučilišta

Doc. dr. sc. Damir Jugo, dekan zagrebačke Edward Bernays Visoke škole. Predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Hrvatske i član Rektorskog zbora. Nakon održanog sastanka, iznio je stav i pogled na cjelokupnu situaciju. U prilogu možete pogledati i video intervju objavljenog 3.6.2020 kad je Večernji list za gosta imao predsjednika VViVŠ.

Nastavi čitati “Damir Jugo, predsjednik Vijeća veleučilišta”

Saborski zastupnik Most-a o stručnim studijima

Saborski zastupnik MOST-a o stručnim studijima

Saborski zastupnik Božo Petrov (Most) upoznao je zastupnike i javnost o problemima stručnih studija. Odluka Ustavnog suda koja bi mogla našteti velikom broju ljudi i njihovim obiteljima.

Ustavni sud ukida prava stručnih studija

Saborski zastupnik Božo Petrov (Most) je na sjednici Sabora održanoj u petak, 25.9.2020. govorio o Odluci Ustavnog suda i ukidanju aleja zakona koja se odnose na stručne studije. Upozorava na probleme koji bi mogli zadesiti bivše i trenutne studente stručnih studija.

Nastavi čitati “Saborski zastupnik Most-a o stručnim studijima”