Mreža TV – Vijesti – prilog o inicijativi 300=300

TV prilog vijesti hko

Mreža TV – Vijesti prilog 8.10.2020. Mreža TV Split snimila je prilog o Odluci Ustavnog suda, Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i problemima s kojima se susreće inicijativa 300=300. U ime Inicijative govorili su članovi Dijana Radovniković i Hrvoje Bašić.

Mreža TV – Vijesti

Primjeni li se Ustavna odluka, a ne usvoje izmjene i dopune Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) studenti stručnih studija ostaju bez kvalifikacije. Posljednja kvalifikacija pri zapošljavanju će im biti srednjoškolsko obrazovanje. Studenti njih 55.000 i otprilike 50.000 koji su završili stručne studije pitaju se zašto ih pravosuđe i resorno ministarstvo diskriminiraju.

Inicijativa 300=300

Inicijativa 300=300 naročito je aktivna posljednjih dana, jer strepe da će biti izbrisani iz Zakona o HKO. Ministarstvo obrazovanja, po nalogu Ustavnog suda, mora izraditi novi okvir, u zadanom roku (31.12.2020).

Odluka Ustavnog suda

Dijana Radovniković, članica studentske inicijative 300=300 kaže: “Donesena je odluka Ustavnog suda po kojoj je izbrisana kvalifikacija stručnih studija iz HKO. Ako se ne donese novi Zakon, bit ćemo u “pravnoj praznini”. Naše diplome će i dalje biti valjane. Neće nitko 31.12.2020. iskidati diplome, ali neće postojati niti jedan Zakon koji uređuje kvalifikacije.”

Izmjene i dopune Zakona o HKO

Osim prijedloga Zakona bivše ministrice Blaženke Divjak trenutno nema ničega na stolu. Čekamo sastanak s Ministrom. Imali smo zakazan sastanak s Ministrom koji nam je otkazan kad smo već bili pred Zagrebom. Dobili smo novi datum sastanka, a koji je nažalost otkazan, jer je Ministar morao u samoizolaciju.

O inicijatorima Ustavne tužbe

Član Inicijative 300=300, bivši student stručnih studija Hrvoje Bašić, pita: “Koja se poruka šalje sa Sveučilišta, kad se povećavaju kvote na stručnim studijima, a koje su sastavnice sveučilišta, a s druge strane nas ukidaju iz Zakona. Tko je tu pametan, odnosno tko je tu lud?” zaključuje Hrvoje Bašić.


Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn i na našem YouTube kanalu i Novosti na ovoj stranici.

Sve linkove na jednom popisu imate na Linktr.ee/300je300.

Stop diskriminaciji stručnih studija

STOP DISKRIMINACIJI STRUČNIH STUDIJA