Marijana Puljak o Zakonu o HKO

Marijana Puljak o Zakonu o HKO, predsjednica hrvatske političke stranke Pametno, koja je tijekom saborske sjednice iznijela stajalište Kluba zastupnika IP-a, Pametnog i GLAS-a.

Marijana Pulja o Zakonu o HKO
Marijana Puljak (Pametno)

“Studenti stručnih i specijalističkih studija strahuju za svoje diplome”

Ustavni sud RH propisao je rok do 31. prosinca 2020. , a u kojem obvezuje zakonodavca da izmijeni i dopuni Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i na taj način ponovno uredi kvalifikacijsku razinu stručnih i specijalističkih studija. Marijana Puljak navodi kako će, ako se do zadanog roka ne donese navedeni Zakon, studenti navedenih studija biti u takozvanoj “pravnoj praznini”, što znači da neće postojati niti jedan važeći zakon koji regulira njihovu stečenu kvalifikaciju.

Posljednja kvalifikacija koja je uređena zakonom bit će srednjoškolsko obrazovanje.

Najveći problem ljudi koji su već u radnom odnosu

Također ističe kako su u najvećem problemu studenti koji su završili svoje obrazovanje te su zaposleni na temelju stečenih diploma jer se ne zna kako će se poslodavci u toj situaciji ponašati. Uz to, napominje i da je veliki broj radnih službenika potrebnih za neometano funkcioniranje društva završilo stručne studije i steklo diplome stručnih studija.

“Četiri pravna fakulteta traže da stručni studiji budu na nižoj kvalifikacijskoj razini”

Pri spomenu ovog zahtjeva, Puljak je također iznijela činjenice o tome kako je ovakvo uređenje kvalifikacije u potpunom neskladu sa europskim kvalifikacijskim okvirom. Ali i praksom koja se provodi u europskim zemljama. Hrvatska bi, dakle, postupala u potpunoj suprotnosti preporukama Europske Unije.

Studenti stručnih studija nisu prepoznati izvan granica Hrvatske

Akademski naziv “stručni specijalist/stručna specijalistica” ne postoji nigdje u svijetu osim u Republici Hrvatskoj. Stoga je svoju stečenu titulu teško objasniti mogućim poslodavcima. Studenti su tražili izmjenu naziva titule u “stručni magistar”. Kako bi i po akademskom nazivu, osim po stečenim bodovima tokom obrazovanja, bili jednaki kolegama na sveučilišnim studijima.

Pogledajte video govora zastupnice Puljak.

Više o Zakonu o HKO možete naći u našem članku Stručni studiji obrisani iz HKO.


Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn i na našem YouTube kanalu i Novosti na ovoj stranici.

Sve linkove na jednom popisu imate na Linktr.ee/300je300.

Stop diskriminaciji stručnih studija

STOP DISKRIMINACIJI STRUČNIH STUDIJA