Radio 101 – Aktualni 101 – Prilog HKO

Aktualni 101 emitirao je prolog o Odluci Ustavnog suda i Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Prilog je emitiran u srijedu 16.9.2020. i repriziran u subotu 19.9.2020. Glavno pitanje je hoće li diplome stručnih studija postati bezvrijedne?

Hoće li diplome stručnih studija postati bezvrijedne

U ime inicijative kontaktirana je Dijana Radovniković koja je govorila o Odluci Ustavnog suda donesenoj 10.3.2020. Tom odlukom ukinuti su stručni studiji iz Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Zakonodavac ima rok do 31.12.2020 donijeti izmjene i dopune Zakona o HKO i time se stručni studiji ne bi našli u pravnoj praznini.

Studentima će ostati diplome

Studenti će i dalje imati svoje diplome, nitko ih 31.12. 2020 neće poništiti, ali niti jedan Zakon neće propisivati kvalifikaciju. To bi mogao biti problem i za bivše studente stručnih studija, jer ne zna se kako će se poslodavci postaviti prema tom problemu. Hoće li diplome stručnih studija postati bezvrijedne? Trenutno, na to pitanje nema konkretnog odgovora.

Mora postojati razlika

Rektor Zagrebačkog sveučilišta i dekani četiri Pravna fakulteta koji su predložili izmjenu Zakon smatraju da mora postojati razlika, jer stručni i sveučilišni studiji nemaju iste ishode učenja. Paradoks u svemu ovome je što sama sveučilišta izvode stručne studije. Ovim činom oni direktno diskriminiraju i vlastite studente.

Sastanak s ministrom obrazovanja

Inicijativa čeka sastanak s ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom. Do realizacije sastanka prikuplja se podrška u Facebook grupi Stop diskriminaciji stručnih studija.

Prosvjed?

Prosvjed je zadnja linija obrane. Ukoliko se ne uspije doći do nekoga dogovora. Inicijativa radi sve da se ovaj problem riješi na civilizirani način.

Izmjena Zakona o akademskim nazivima

U svim zapadnim zemljama titula je master (magistar). Jedino Hrvatska ima naziv stručni specijalist/stručna specijalistica. U inozemstvu ta titula nije prepoznata, te su time stručni specijalisti diskriminirani pri zapošljavanju. Dešava se da na razgovorima za posao moraju objašnjavati koji fakultet su završili. U ovu neugodnu situaciju dolaze bivši studenti jer za tu tituli sugovornici nisu niakda čuli. Inicijativa traži i izmjenu akademskih naziva kako bi bili prepoznati i u inozemstvu.


Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn i na našem YouTube kanalu i Novosti na ovoj stranici.

Sve linkove na jednom popisu imate na Linktr.ee/300je300.

Stop diskriminaciji stručnih studija

STOP DISKRIMINACIJI STRUČNIH STUDIJA