Damir Jugo, predsjednik Vijeća veleučilišta

Doc. dr. sc. Damir Jugo, dekan zagrebačke Edward Bernays Visoke škole. Predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Hrvatske i član Rektorskog zbora. Nakon održanog sastanka, iznio je stav i pogled na cjelokupnu situaciju. U prilogu možete pogledati i video intervju objavljenog 3.6.2020 kad je Večernji list za gosta imao predsjednika VViVŠ.

O Odluci Ustavnog suda.

Doc. dr. sc. Damir Jugo, u svojoj izjavi za portal Slobodna Dalmacija prije svega naglašava: “Ustavni sud je donio odluku s kojom se osobno ne slažem…”. Također navodi da je Odluka definirala da stručni i sveučilišni studiji ne mogu biti na identičnoj razini Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Damir Jugo predsjednik VViVŠ
doc. dr. sc.Damir Jugo, predsjednik Vijeća veleučilišta (foto: Saša Ćetković/Edward Bernays)

O diskriminaciji stručnih studija

O diskriminaciji stručnih studija doc. dr. sc. Jugo dalje navodi: “Jedini koji diskriminiraju studente stručnih studija su predlagači ove inicijative…”. Dalje navodi: “Moram priznati da ne znam kako predlagači, svi pravni fakulteti u Hrvatskoj i Sveučilište u Zagrebu mogu svojim studentima stručnih studija koje svi imaju objasniti zašto to rade. Zašto uopće izvode stručne studije ako ih smatraju manje vrijednima?”. Ističe i da su neke sastavnice Sveučilišta u Zagrebu prošle godine povećale upisne kvote na stručnim studijima.

O diplomi koja je konkurentna na tržištu rada i priznata u Hrvatskoj i Europi

O konkurentnosti diploma stručnih studija doc. dr. sc. Jugo navodi: “Sva visoka učilišta u Hrvatskoj; sveučilišta, fakulteti, akademije, veleučilišta i visoke škole te njihovi studijski programi u Hrvatskoj prolaze kroz akreditacijske postupke odnosno provjeru kvalitete koje radi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Ima onih koji dobivaju izvrsne ocjene, ali ima i onih koji dobivaju iznimno loše ocjene.” te nastavlja: “Želim reći da jednom zauvijek treba prestati s generalizirajućim raspravama o tome jesu li bolji stručni ili sveučilišni studij i shvatiti da su to jednako vrijedni, ali različiti studiji. Isto tako je potrebno shvatiti da ama baš svaki studij treba promatrati i procjenjivati individualno, na temelju zapošljivosti njegovih diplomiranih studenata, kvalitete nastavnika, partnera…”.

Damir Jugo: “Stručni i sveučilišni su jednako vrijedni”

Stručni i sveučilišni studiji nisu identični, ali su jednako vrijedni rekao je Damir Jugo u razgovoru s novinarkom Večernjeg lista Lanom Kovačević, cijeli intervju od 3.6.2020. možete pogledati na u video prilogu s YouTube kanala Večernjeg lista:


Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn i na našem YouTube kanalu i Novosti na ovoj stranici.

Sve linkove na jednom popisu imate na Linktr.ee/300je300.

Stop diskriminaciji stručnih studija

STOP DISKRIMINACIJI STRUČNIH STUDIJA